Grand Theft Auto

Spilserien Grand Theft Auto har jeg spillet siden det første spil udkom i 1997. Spilserien har udviklet sig fra et pudsigt niche-spil til et af de mest solgte computerspil nogensinde. Kort fortalt foregår GTA i en moderne verden, hvor man skal kæmpe sig vej igennem livet fra bunden af samfundet til toppen, gennem en mildest talt kriminel løbebane. Selve navnet kommer af, at den oprindelige ide egentlig var et spil, hvor man ikke kunne meget andet end at stjæle biler.

Grand Theft Auto

Det første spil i serien udkom i 1997 og indeholdt 3 byer: Vice City, Liberty City og San Andreas. I spillet ser man det hele fra oven. Spillet blev hurtigt kult. Der udkom to udvidelsespakker til spillet: London 1969 og London 1961, hvor sidstnævnte krævede den første udvidelse installeret. I spillet havde man kun 3 liv (man kunne dog samle flere op undervejs) og kunne ikke genspille en mission, hvis man fejlede den. Dette betød at hvis man løb tør for liv eller missioner, skulle man starte helt forfra. Det var tillige muligt at spille multiplayer. Spillene kan nu downloades gratis.

Grand Theft Auto 2

Det næste spil udkom i 1999 og havde ikke så stor succes. Spillet lignede det foregående, men foregik i fremtiden og altid om natten. Der var indført et bandesystem, så man skulle holde sig gode venner med flere bander samtidig.

Grand Theft Auto III

Dette spil udkom i 2001 (til PC i 2002) og blev øjeblikketligt erklæret for både kult, klassiker og banebrydende. Spillet havde samme koncept som det første spil og foregik i den ene af det første spils 3 byer; Liberty City (New York). Det mest revolutionerende ved GTA 3 sammenlignet med tidligere spil var, at det hele nu kørte i 3D. Yderligere var man mere fri til at udforske spillets verden og kunne spille missioner igen hvis man fejlede, ligesom man nu havde et uendeligt antal liv. Til gengæld blev multiplayer fjernet fra spillet.

Grand Theft Auto - Vice City

Vice City der udkom i 2002 (til PC i 2003) er anden del af trilogien GTA 3. Spillet foregår i den anden af det første spils 3 byer; Vice City (Miami). Stemningen er denne gang henlagt til 80´erne, hvor man eksempelvis kan møde de to betjente fra serien Miami Vice. Nyskabende i dette spil var introduktionen af motorcykler, både og helikoptere.

Grand Theft Auto - San Andreas

San Andreas, fra 2004 (til PC i 2005), er tredije og sidste del af GTA 3 og foregår således i den sidste af det første spils byer; Los Santos (Los Angeles) i den fiktive amerikanske stat San Andreas, i 90´erne. Staten indeholder også byerne San Fierro (San Francisco) og  Las Venturas (Las Vegas). Spillet blev utrolig populært da det indeholdt mange nye tiltag, ikke mindst en enorm bane, hvor der ikke var loade-tider mellem banens sektioner. Dertil var indført ting som kærester, nødvendigheden af at spise, træningscentre, bandekrige og lignende.

Grand Theft Auto IV

GTA 4 blev udgivet i 2008 og bygger på en ny grafikmotor. Spillet foregår igen i Liberty City (New York) hvor man denne gang spiller østeuropæeren Niko, der forsøger at skabe sig den amerikanske drøm. I modsætning til San Andreas er hele spilets bane dækket af byen, og man kan således ikke forlade denne. Spillet byder igen på en multiplayer del, man kan boltre sig med. GTA 4 satte rekord i flest solgte spil det første døgn på udgivelsesdagen, og forventes at blive det mest sælgende spil nogensinde til PS3, XBox360 og PC. Det er tillige det spil, der har fået højeste karakterer i bedømmelse fra stort set alle spilsider. Der udkom to meget roste udvidelsespakker til spillet, henholdsvis The Lost and Damned og The Ballad of Gay Tony. Det var muligt at spille begge udvidelsespakker uden at have orginalspillet.

Grand Theft Auto V

GTA 5 blev annonceret første gang i november 2011 med en trailer, men udkom først i september 2013 til konsoller og i april 2015 til PC. Spillet indtjente 3 års udgifter til udvikling på kun 8 timer på udgivelsesdagen og havde efter 3 uger indtjent over 1 milliard dollars. En stor del af spillets popularitet er, at spillet er udgivet med GTA Online - en enorm multiplayerdel, hvor der løbende bliver udgivet nyt indhold. Spillet foregår i San Andreas, men i modsætning til GTA San Andreas fra 2004 indeholder dette kun byen Los Santos samt åbent land med småbyer, skov og bjerge. En nyskabelse blandt mange er, at man nu styrer 3 forskellige personer i spillet. Dertil har man sim multiplayer person.

Spillet rundede i foråret 2017 et salg på 80 millioner fysiske kopier til PlayStation 2, PlayStation 4, XBox 365, XBox One og PC. Dertil skal estimeres minimum det samme antal downloadede versioner. Der er ikke planlagt en udvidelsespakke til spillet, men der udgives løbende nyt indhold til Online delen, hvor Rockstar Games har en solid indtægt i såkaldte Shark Cards (pengebeløb til brug i spillet).