Grønland

Som 7-årig var dette var min første tur til udlandet, når man ikke medregner ture til Tyskland og rejer, hvor jeg ikke rigtig kan huske noget fra. Da det er ved at være en del år siden, er det også lidt sparsomt hvad jeg husker fra turen.

Da rejsen blev afviklet fra den 10 til den 24 august, holdt jeg min 8 års fødselsdag i Grønland, mens vi sejlede op langs vestkysten.

Vi landede, efter en mellemlanding i Keflavik på Island, i Narsarsuaq lufthavn. Derfra (efter hvor lang tid husker jeg ikke) skulle vi sejle op langs vestkysten, forbi Sukkertoppen og polarcirklen til Ilulissat (Isfjeldene) hvor vi havde lejet et lille grønt træhus, som vi boede i en uges tid.

Flybilletten til Grønland 1979

Under den ugelange sejltur langs kysten var det småt med aktiviteter, når man er 7 år. Vi fandt dog nogle andre børn vi kunne lege med noget af tiden. Det jeg mest husker fra den lange sejltur er at der ofte var fyrværkeri når man ankom til en by. Det første stykke vej sejlede vi med skibet Disko men skiftede undervejs til skibet Kunuunnguaq, der er det grønlandske navn for Knud Rasmussen.

Ilulissat - eller Jakobshavn på dansk - er en fiskerby med lidt over 4.000 indbyggere (og lige så mange slædehunde) og er Grønlands tredjestørste by. Polarforskerne Knud Rasmussen og Jørgen Brønlund (Danmarks-ekspeditionen) er født og opvokset i byen. Udover fiskeri er tourisme også en væsentlig indtægtskilde for byen. Ilulissat blev grundlagt i 1727 som en bygd med en enkelt spækhytte. Jakobshavn blev grundlagt samme sted i 1741 af Jacob Severin fra Sæby som handelsplads.

Vi tilbragte den tid, vi så at sige havde på fast land, med bjergvandringer, vandringer i almindelighed og var med på sælfangst i en kutter.

Det er mest hunde og duer, man set i Grønland. Specielt i Ilulissat er der rigtig mange hunde. Vi fik også set sæler på vores tur med kutteren. Og under vores sejltur med Disko var vi også heldige at se en kaskelothval ganske tæt på.

Selv om vi ikke direkte fik set midnatssolen, fik vi i hvert fald set, at det aldrig rigtigt bliver mørkt om sommeren i Grønland. Solen nåede ned under horisonten, men det blev aldrig mørkere end en lys tusmørkeaften i Danmark. Og tusmørket varede kun ganske kort tid, så kom solen frem igen.

Hjemturen gik med fly fra Jakobshavn over Søndre Strømfjord, tilbage til København og videre med fly til Odense Lufthavn.

Fakta

Periode 1979
Varighed 14 dage
Afstand 3.360 km
Pris Ukendt
Nutidspris Ukendt
Personer 3

Lande

Island
Grønland

Besøgte steder

GPS liste