Kroatien

For første gang i 10 år (siden vi fik børn) har vi valgt en sommerferie i det varmere sydlige Europa. Det blev igen Kroatien, men til gengæld i et område, vi ikke har været i før.

Vi skulle flyve fra Hamburg og havde bestilt parkering i lufthavnen i god tid. Uheldigvis faldt dette sammen med massivt vejarbejde på en stor del af det tyske motorvejsnet og at Hamburg netop denne weekend var vært for G20 topmødet, og byen derfor dels var på den anden ende med verdens ledere, der skulle frem og tilbage via lufthavnen, samt massive demonstrationer. Vi besluttede at køre 9 timer før vi skulle flyve, så vi havde 4 timers køretid, 2 timers checkin og 3 timer til at holde i kø. Dagen før afgang overvejede vi at ændre dette til 6 timers kø-tid, men tog alligevel chancen. Heldigvis var der ingen forstyrrelser eller nævneværdig kø, så vi kunne sagtens have sovet et par timer længere.

I Kroatien – der bød på stabil sol med 32 grader hele ugen – havde vi lejet en ferielejlighed i et hus med adgang til udendørs pool. Det lå i den lille by Biograd na Moru omkring 30 kilometer syd for Zadar. Vi havde heldigvis lejet bil, da huset ellers lå en smule afsides i forhold til selve byen. Men med en bil var det nemt at komme rundt.

Nationalparkerne

Vi havde to større ture, begge til nationalparker. Den ene sydpå til nationalparken Krka, der ikke var det helt store, og den anden nordpå til Plitvice, hvor vi har været nogle gange før. Krka var lidt en røverhule, hvor man konstant skulle have tegnebogen frem og betale ”hundrede-og-noget” per person for det ene og det andet. Det blev vi hurtigt trætte af.

Vi var kørt til den øvre indgang og havde her købt billetter til indgangen og til en bustur fra indgangen ned til selve parkområdet. Da vi kom derned fandt vi ud af at man skulle betale næsten det samme igen (omkring 150 kroner per person) for at kunne sejle til en større del af parken. Dette undlod vi, og så dermed kun en lille del af Krka. Det var dog også flot, med mulighed for badning i et af områderne.

I Plitvice derimod inkluderer entrebilletten også sejltur og tur med tog mellem to yderliggende punkter, ligesom priserne for mad, is og drikke var særdeles billige inde i selve parkområdet. Til gengæld var det ikke muligt at betale med kreditkort ved for eksempelvis parkering, hvilket bevirkede en del kaos. Man må påregne en lang kø for at købe billetter. Efterfølgende en kø for at komme med den første båd (5 minutters sejltur). Derefter er det mest en lang vandring i gåsegang rundt i området. Kan man abstrahere fra den mange mennesker, er det en enorm flot tur. Man får set rigelige vandfald og søer med enormt klart, grønt vand. Der er brune bjørne, ulve og slanger i området, men de holder sig langt væk fra mennesker i højsæsonen.

Når man når et af yderpunkterne på ruten, kan man enten gå ad en rute til det andet yderpunkt, eller tage et tog (en slags bus med vogne) 2 stop. Vær meget opmærksom på at der kan være en del masen, skubben og råben ved toget, så er man en familie skal man holde godt fast i børnene. Der kan ofte være optakt til direkte tumult. Kører man til hele vejen til det andet yderpunkt, er der stadig en lang gåtur ned langs flotte vandfald, før man når et større spiseområde, hvor man kan tage færgen hjem igen.

Tilbage i parkeringsområdet er den sidste kø, hvis man har egen bil, for betaling af parkering. Her modtages kun kontanter, skal man være opmærksom på. Hæveautomater findes kun på hotellerne en kilometer væk.

Zadar

Vi var også i Zadar et par gange for at nyde den gamle bydel og havnepromenaden. Zadar har en flot gammel bydel, der er hyggelig at bevæge sig rundt i både om dagen og i særdeleshed om aftenen. Der er masser af spisesteder i de små gyder. Man finder enkelte meget gamle kirker og ruiner. Parkering med fordel i eller udenfor parkeringshus på gaden 112. brigade, få minutters gang fra den gamle bydel.

På havnefronten kan nydes det reneste vand i Middelhavet, solskulpturen og havorglet, foruden et par legepladser til børn, hvor den ene koster penge. Der er god solnedgang fra havnepromenaden.

Priserne i Kroatien ligger på samme niveau som priserne i Danmark og valutaen er meget behændigt stort set en til en. Det er dog rimelig billigt at spise på restaurant.

Fakta

Periode 2017
Varighed 7 dage
Afstand 1.425 km
Pris 22.000 kr
Nutidspris 22.038 kr
Personer 4

Udgifter

Fly10.200 kr
Overnatning3.800 kr
Billeje1.900 kr
Øvrige5.500 kr

Fly inkl. transfer / parkering. Billeje inkl. benzin.

Lande

Tyskland
Kroatien

Besøgte steder

GPS liste